Kontakt info@taylors.se

Vi äter mer kött än nånsin

Kött är ett bra sätt att få i sig bra mängder protein och järn, det känner de flesta till. Och trots att många forskare argumenterar för att äta mer vegetabilisk kost ser faktiskt trenderna lite annorlunda ut. Vi äter helt enkelt mer kött än nånsin idag. Framför allt beror det på att vi äter filéer i större grad nu än förut. Varför? För att kött är billigare idag, därför behöver vi inte dryga ut det.

Förr i tiden kantades receptböckerna av kroppkakor och soppor med köttbitar i. Anledningen till det var att kött var dyrt, så ett knep var att blanda ut köttet med mjöl eller annan stärkelse. Köttbiffar och köttfärssås blev sätt att få i sig den basa näringen för svensken. På den tiden fanns inte effektiva kosttillskott på samma sätt, och därför kunde man inte variera sig på samma sätt som vi kan idag.

Vi vill ha en blodig biff

Men eftersom kött är billigt idag kan vi sätta tänderna i mer koncentrerade biffar och filéer. Vi har generellt höga krav på köttet, och vill helst inte behöva blanda ut det i onödan. Istället blir vi bättre på att marinera och krydda vårt kött på det sättet vi gillar. Men vill vi välja klimatsmart behöver vi inte välja att bli vegetarianer. Vi kan välja en mellanväg, att äta KRAV-kött och ekologiskt.

Det spelar också roll vilket kött vi väljer ur en miljöaspekt. Såhär skriver man i dn.se:

– Ska vi följa Livsmedelsverkets kostråd äter vi lite mer rött kött än vad vi bör, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Köttproduktionen orsakar en hel del klimatutsläpp men klimatpåverkan skiljer sig mellan köttslag, nötkött har högst påverkan, fågel har minst. Förbrukningen av fågel har ökat med 300 procent sedan 1990.