Kontakt info@taylors.se

Gasol vs kol

Kött är för många intimt förknippat med grillning, och nu när sommaren närmar sig funderar många på att köpa en grill. Men vad ger egentligen bäst resultat: en kol- eller en gasolgrill?

Vid denna tid på året går många i grillköpartankar. Med dessa tankar kommer också frågan om man bör välja en kol- eller en gasolgrill. Båda typerna har sina förespråkare och belackare.

Fördelar och nackdelar

Om man har en ansträngd budget är det lockande att välja en kolgrill. Den billigaste kolgrillen på marknaden kostar nämligen betydligt mindre än den billigaste gasolgrillen. Men gasolgrillen är betydligt billigare i längden, eftersom kostnaden för gas är lägre än den för grillkol. På lång sikt är en gasolgrill alltså billigare, men det tar ett tag innan man fått ned marginalkostnaden per grillning, framför allt om man väljer en dyr modell.Gasolgrill från Weber

Bortsett från priset tycks det mesta tala för gasolgrillen. Det går snabbare att få rätt temperatur, och det är lättare att reglera temperaturen. Dessutom osar den mindre, och många gasolgrillar har flera brännare, vilket gör att man kan tillaga mat på olika temperaturer, samtidigt. Det gör det enklare att grilla både kött och tillbehör på samma gång.

Å andra sidan kräver en gasolgrill mer underhåll, och många tycker att det är krångligt, och känns en smula riskabelt, att hantera gastuberna. Kol är betydligt enklare, och många uppskattar den sociala samvaron kring grillen i väntan på att glödbädden ska bli klar. Det går dock inte att reglera temperaturen på samma sätt som på en gasgrill, inte ens om man flyttar gallret i höjdled.

Hur är det då med smaken? De flesta skulle inte klara att skilja på kol- och gasgrillat i ett blindtest. Det är nämligen inte glöden som ger köttet smak, utan röken från det brända fettet. Och en gasolgrill är inte sämre på att bränna neddroppande fett.