Kontakt info@taylors.se

Skaffa rätt bänkskiva till köket

Om du ska renovera ditt kök står du inför många stora val. Ett av dessa är att välja rätt bänkskiva. Om du lagar mycket mat som kött och fisk är det viktigt att tänka över materialet. Men vilket material är egentligen bäst?

Ett av de populäraste och trendigaste materialen just nu är marmor. Det är inte så konstigt med tanke på att det ger en exklusiv och lyxig känsla. Men ur en praktisk synvinkel är det långt ifrån det bästa. Det är väldigt enkelt att det blir fula märken eller repor om du inte är försiktig.

Granit eller marmor

Lagar du mycket mat är det inte så praktiskt med en marmorskiva. Det är lätt att det blir repor efter knivar och fula märken efter skärbrädor. Då är det bättre att välja en skiva av granit. Det är en form av natursten precis som marmor. Dock är den betydligt tåligare och hållbarare vilket passar perfekt i köket. När du ska välja en bänkskiva till kök kan du inte bara tänka på utseendet utan måste även se till att bänkskivan passar alla dina behov. Fördelen med granit är att det tål starka rengöringsmedel och sura ämnen. Det gör alltså inget om du spiller lite när du skär grönsaker eller lagar mat.

Andra användbara material

Det finns flera andra material som är väldigt populära när man ska sätta in en ny köksskiva. Några av de vanligaste är:

• Trä
• Rostfritt stål
• Laminat
• Kalksten

Just trä är också ett material som måste väljas med omsorg. Trä ger en väldigt robust och hemtrevlig känsla som passar bra i ett kök. Men vissa träslag kan vara väldigt känsliga mot spill och väta. Här är det ofta bättre att välja ett dyrare material som är mer hållbart. Det kommer att löna sig i längden. Det ger dessutom köket ett tidlöst intryck som kommer stå sig i många år.

Annat som du bör tänka på när du renoverar köket

När du ska renovera köket är det viktigt att tänka på vad du kommer att göra. Det som många ofta saknar är tillräckligt med arbetsyta. Du måste tänka på att en stor del av utrymmet på köksbänken ofta tas upp av diverse köksmaskiner. Det kan till exempel vara en kaffemaskin, brödrost eller köttkvarn. När allt är på plats kanske du inte har så mycket utrymme som du trodde från början. Förvaring är A och O för att du ska få en lyckad köksrenovering.

Om du lagar mycket kött kan det vara värt att investera i en köttkvarn och en bra köttyta. Om du har en köttkvarn kan du mala ner kött och göra din egen färs eller hamburgare. Då kan du få kryddningen precis så som du vill ha den. Många väljer också att skaffa en sous videmaskin som är ett väldigt spännande sätt att tillaga kött. Då vakuumförpackar du köttet och tillagar det sakta under lång tid. Det finns många maskiner att tillgå om du vill kunna laga den där perfekta och möra köttbiten.