Kött och vin är två saker som verkligen fungerar ihop – oavsett om man planerar att dricka vin till köttet eller tillaga köttet med vin som smaksättare. För att upplevelsen med vin och kött ska bli så bra som möjligt finns det endel saker att känna till, eftersom både kött och vin är kvalitetsprodukter – och det är klart att man vill ha det bästa i båda led!
Det finns många trender och nyheter i både kött- och vinvärlden, men det behöver egentligen inte vara så krångligt för att få det bästa!
Köttdelar och tillagning
På ett djur finns det många köttdelar, och det gäller att veta vad som är bra och hur man tillagar det på bästa sätt. I en artikel publicerad av Sveriges Radio kan man läsa om olika bra köttbitar. Där står det bland annat att högrev och bog är kött från framdelen på djuret som är hårdare i sin textur, vilket gör att det måste tillagas längre för att bli mört. Rostbiff, biff och fransyska kommer från den bakre delen på djuret och är känt för att vara en magrare typ av kött. Dessa behöver inte tillagas så länge, men fransyskan bör tillagas på låg värme om man ska göra en klassisk söndagsstek. I mitten av djuret sitter njurtappen, något som även har kallats för slaktarbiff. Det är en väldigt köttig del som är mäktig att äta.
Svenskt kött att föredra
När man ska välja kött så är det allra bästa att välja svenskt kött, det är den marknaden som vi har mest och bäst koll på. Men tyvärr så råder det brist på svenskt nötkött i landet, något som varit tufft för flera handlare, skriver Aftonbladet. Detta är dock något som är positiv för de svenska bönderna.
Hur ska man tänka med vin?
När det kommer till vin så behöver det egentligen inte vara så svårt. Man ska välja det som man själv tycker är gott till köttbiten och servera vinet det med rätt vintillbehör, från exempelvis http://www.vinbutiken.nu/. Ska man marinera köttet med vin så kan det vara bra att välja ett lite kraftfullare vin för att verkligen få fram rätt smak i köttet. Oavsett vilken typ av vin man vill ha till köttet så är ekologiskt vin att föredra. Försäljningen av ekologiskt vin har ökat de senaste åren och utbudet ökar hela tiden, skriver Dagens Industri. Och bakom denna ökning ligger ett större hälso- och hållbarhetstänk.