Kontakt info@taylors.se

Hitta en bra kniv

Japansk kockknivMaten man lagar blir inte bättre än den kniv man använder vid matlagningen. Men hur hittar man en kniv som man trivs med, och som kan hjälpa en att åstadkomma storverk i köket?

Det finns ett stort utbud av olika knivar i handeln idag. När det handlar om knivar för att skära kött behöver man egentligen bara en kockkniv, och eventuellt också en filékniv. Det viktigaste är naturligtvis att man hittar en kniv som passar ens egna behov. Därför bör man först bestämma vilket material an bör välja. Även här är de personliga behoven viktiga. Valet står mellan vanligt stål, kolstål eller en kniv i keramiskt material.

  • Stål är det mest klassiska, och tåligaste, valet. Utbudet av stålknivar är överlägset störst, och man kan hitta en kniv med en hårdhet som passar ens eget handlag. Knivarna kräver dock en del omvårdnad, och ska alltid handdiskas.
  • Kolstålsknivar är gjorda i ett mjukare stål, vilket gör dem lättare att slipa. Å andra sidan gör det mjukare stålet också att de blir slöa snabbare, och de ska inte bara diskas för hand, utan också torkas direkt. Annars kan de bli rostfläckiga.
  • Knivar i keramiskt material är lätta, och håller skärpan längre än stålknivar. Samtidigt är de skörare.

Kniven ska också ha ett grepp som ligger bra i handen, lagom längd och vikt. Är ni flera i familjen som är roade av matlagning är det en bra idé om ni har var sin kniv. Då kan var och en också ansvara för skötseln av just sin kniv. Fler tips och råd inför knivköpet finns här. Läs också gärna det här testet från Göteborgsposten.

Priset säger inte allt

Precis som med många andra typer av köksutrustning får man en bättre produkt ju mer man betalar för den. Men det är också med knivar som med hushållsassistenter och stekgrytor: det går en hel del status i knivar. Detta innebär att det finns de som är beredda att betala mer för märket eller designen gärna gör det, och det har utvecklats en marknad för lyxiga knivar som inte nödvändigtvis är bättre.