Kontakt info@taylors.se

Så lyckas du med grillat kött genom att ha rätt grilltillbehör

Tycker du att det är en konst att grilla kött? Blir det bränt, torrt eller tar en evighet på sig att bli klart? Du är inte ensam om att kämpa med det. Men det behöver inte vara svårt och jobbigt att få till det perfekta köttet. Med rätt redskap och tillbehör kommer du att lyckas vid grillen varje gång.

För att lyckas med köttet gäller det att du planerar lite innan du sätter igång. Det finns massor med spännande grilltillbehör på marknaden och med rätt tillbehör kan du förbereda och tillreda köttet så att du får du ett riktigt välsmakade och saftigt kött.

Så ska du planera inför grillningen

Ett bra grillat kött ska inte hastas fram utan kräver lite eftertanke och omsorg. Tre saker kommer avgöra hur bra resultatet blir:

  • Förberedelser. Ta fram köttet i god tid innan du lägger det på grillen. Chocka aldrig köttet genom att ta det från kylskåpet och lägga det direkt på grillen. Köttet bör hålla rumstemperatur när det ska grillas. Ska du grilla nötkött på kvällen kan du ta ut det så tidigt som 10 timmar innan.
  • Rätt redskap. Anpassa dina redskap efter vad du grillar. En grilltång är a och o för att vända på köttet. Stick inte sönder köttet med en vanlig gaffel, då rinner köttsaften ut och köttet blir torrt.
  • Rätt tillbehör. Piffa till köttet extra med smaksättning. Här kan du använda dig av olika penslar och marinadsprutor.

Rare, medium eller well done?

Bestäm dig för hur hårt grillat du vill ha köttet. Innertemperaturen bestämmer när den är klar, så använd dig alltid av en grilltermometer. Vill du ha nötköttet rare ska temperaturen hålla 55-60 grader, medium rare 60-65 grader och well done 65-68 grader. Grillar du fläskkött behöver temperaturen hålla 65-70 grader. Föredrar du hamburgare så låter du den bli genomgrillad innan du serverar den.

Tänk på säkerheten

Du ska heller inte glömma säkerheten för dig själv och andra när du grillar. Använd grillvantar och förkläde för att skydda hud och kläder. Uppmana barnen att hålla avstånd från grillen, men låt dem gärna delta i förberedelserna. Tänk också på att kontrollera din grill innan du använder den. Det finns såklart alltid en brandrisk så se till att du är förberedd om du skulle behöva släcka grillen snabbt.