Kontakt info@taylors.se

Kött för hälsa och miljö

Tycker du om att äta på restaurang och prova nya smaker och rätter? Kanske är du en köttälskare? Vilket kött är bäst att äta för miljön, och vad för kött är bäst för hälsan?

chark köttAtt prova nya restauranger som öppnat upp är en hobby många gourmander har. Det är spännande att prova nya smaker och i en ny miljö med roligt koncept. Restaurangmöbler är en viktig del i hur det känns på en restaurang, om de är sköna, ljuddämpande och skapar en trivsam känsla till exempel. Minst lika viktigt är kvaliteten på den service som levereras. Viktigast av allt är dock maten.

Kött, hälsa och miljö

Många undrar om kött är farligt. Men det är det inte, inte i begränsade mängder. Kött på livsviktigt protein och det är bra för vår kropp att då i sig. Rött kött i överkonsumtion är dock kopplat till ohälsa. I en artikel i Expressen skriver en dietist att det är viktigt att tänka på att se till att köttet blir ordentligt upphettat vid tillagning. Att ha en köttermometer är ett enkelt sätt att hålla koll på temperaturen för olika typer av kött. Däremot ska du undvika att bränna maten, det är inte alls särskilt nyttigt med brända korvar eller köttbullar.

Byt ut kött några veckodagar

Livsmedelsverket har de gått ut med rekommendationen att byta ut några rätter av kött i veckan, mot ett vegetariskt eller veganskt alternativ. Dels för hälsan men främst för miljöns skull. Kött är nämligen det livsmedel som påverkar miljön allra mest. Om du minskar på dina portioner eller äter kött färre gånger så bidrar du även till en mer hållbar miljö. Rött kött är kött av nöt, lamm, gris och vilt. Kycklig och kalkon benämns som vitt kött och är bättre för kroppen eftersom det är magrare och lättare att smälta. Att minska på charkprodukter är också bra, även om det är svårt, eftersom det är så gott med pålägg av olika slag.

Om du köper kött är det viktigt att köpa klimatcerifierat, närproducerat kött. Det är kött från djur som fötts upp på obesprutat foder och det i sig bidrar till en giftfri miljö. I Köttduellen på SVT kan du lära dig med om förbrukningen av kött.