Kontakt info@taylors.se

Så grillar du kött

Sommaren står för dörren och grillsäsongen kommer dra igång på allvar, som alla andra år. Så frågan är: har du koll på hur du ska göra för att grilla gott kött? Här är alla tips och knep du bör ha koll på.

På sommaren, då grillar vi – men på vilken grill? Antingen kan du välja en klassisk klotgrill, e som drivs med gasol eller en som du får igång med hjälp av el. Vilken typ av grill du grillar på har en inverkan på vilket resultat du får, i alla fall när det kommer till smak. Enligt vissa i alla fall. Något som däremot är viktigt att tänka på när du grillar kött är att börja med att välja ut vilket kött du ska grilla, och det med omsorg! Här är några andra bra tips och knep att ta till dig för bästa resultat av din grillning:

  • Ta inte bort fettet – det ger köttbiten god smak och kan tas bort i efterhand.
  • Kött ska vara rumstempererat – lägg ut köttet ett bra tag innan du ska grilla så det kommer upp i samma temperatur som rummet.
  • Olja på gallret – oavsett vilken grill du har så kan du pensla på olja på dess galler innan du börjar grilla, det förhindrar att köttet bränner fast.
  • Lägg inte dir köttet förrän grillen är varm – glöden ska vara het om du grillar med kol och när du fått en fin grillyta ska du flytta köttet från glödens varmaste punkt för att inte överlaga det.
  • Låt köttet ligga – försök undvika att vända så mycket på köttet, då förlorar du mycket av köttsaften som ger köttet dess goda smak.
  • Låt köttet vila innan du skär upp det – då hinner det tillagas ordentligt och ”dra ihop sig” till rätt textur och blir godare i smaken.

Ett annat tips att lägga på minnet både om du är en nybörjare eller van gillkock, det är att skaffa en köttermometer. Genom att kolla av temperaturen på köttet vet du direkt när det är klart och kan ta av det från grillen vid det perfekta läget och alltid lyckas med din grillning.

Tänk på säkerheten när du grillar

Något som är väldigt viktigt att tänka på när du grillar är säkerheten. En ovaktad grill eller ett ovaksamt ögonblick kan få förfärliga konsekvenser. Just säkerhetsslarv med grillar är en vanlig anledning till många bränder och därför är det extra viktigt att tänka till innan du tänder din grill. Till exempel tipsar Thomas Landberg som är produktionschef vid Brandförsvaret i Uppsala om att du ska ställa grillen på ett säkerhet avstånd från din bostad och vara noga med vilket underlag du stället din grill på. Finns det risk att grillen välter kommer det inte ta lång tid innan marken fattar eld i torrt sommarväder. Ett annat säkerhetstips som tv-kocken Jessica delar med sig av är att alltid ha en brandsläckare nära till hand och om man inte har en sådan kan du fylla en hink med vatten för en snabb släckning om sådan skulle behövas. Om du inte grillar hemma på tomten utan på annan plats – kolla alltid upp vilka regler som gäller innan du tänder en grill.