Kontakt info@taylors.se

Kött och hälsa – funkar det?

Bra hälsa har alltid förknippats med vegetarisk kost, men kan man äta kött i måttliga mängder och trots det boosta sin hälsa? Det reder vi ut här.

Visst är det viktigt med grönsaker och hälsokost men hur är det med kött? Du som fortfarande faktiskt vill äta lite kött då och då kan ju göra det men var försiktig, i synnerhet med rött kött. Kyckling och fisk går bra men tänk då på att äta bra fisk. Undvik de utrotade fiskarna och se till att köpa lax och torsk från havets delar som inte är alltför förorenade.

 

Byt ut köttet ett par gånger i veckan

Om du är en riktig köttätare och äter det varje dag så kan du trots allt byta ut köttet mot veganska alternativ. Faktum är att dagens veganska alternativ smakar väldigt likt vanligt kött och du känner en mycket liten skillnad eller ingen alls. Ett tips är att gå in på nätet och kolla upp olika recept med köttliknande råvaror och testa hur det smakar. Byt gärna ut köttet åtminstone ett par gånger i veckan och tänk absolut på att inte äta kött till alla måltider under dagen. Detta inbegriper skinkskivor på mackan, korv till lunch och en biff till middagen, exempelvis.

 

Glöm inte grönsakerna och frukten!

Det är allmänt känt att medelhavskosten är hälsosam. Men faktum är att den innehåller en del kött. Dock innehåller den även mycket frukt och grönsaker. Till skillnad från exempelvis i USA där folk äter mycket kött och enbart det tillsammans med kolhydrater. Vad du lägger till köttet har alltså en stor betydelse samt hur kvaliteten på köttet är. Om du kan äta så mycket vilt som möjligt är detta betydligt bättre än köpt och packeterat kött i matbutikerna. Luska ut om det finns något lokalt slakteri eller viltbutik nära dig och gå dit och handla istället.