Kontakt info@taylors.se

Kött ok att äta vid glutenintolerans

Det som är bra när man äter kött, sallad och sås är att man inte äter gluten, något som passar väl om man följer en LCHF-diet exempelvis. Det är särskilt bra för de som är intoleranta mot spannmål och mår dåligt av att få i sig detta. Idag utforskar vi djupare hur glutenintolerans visar sig och vad det faktiskt är.

KöksknivNär en har börjat få problem med magen kan det vara så att man har blivit allergisk. Det kan nämligen vara så att man har råkat bli intolerant mot gluten. Dels är det viktigt att man tar kontakt med en läkare och undersöker vad det kan vara, och sedan om man fått det fastslaget att det just är glutenintolerans man har, då kan man uppleva olika saker kroppsmässigt när man går över till att äta glutenfritt. I tidningen Må Bra kan vi läsa om de olika symptom och känslor som kan uppstå när man går över till att äta produkter utan gluten. Vi listar dessa nedan i en punktlista:

  • Du kan känna abstinens, i form av huvudvärk och utmattning innan din kropp vant sig av med gluten. Detta kan hålla i sig i ett antal dagar och i värsta fall ett par veckor.
  • Du kan även uppleva starkt matsug innan du vant dig vid dina nya matvanor
  • Du kan känna dig gladare eftersom glutenöverkänslighet kan visa sig i nedstämdhet och depression.
  • Du kan gå ner i vikt eftersom du inte äter blodsockerhöjande vetemjöl längre utan i stället glutenfria ingredienser.
  • Om du inte balanserar ut din kost kan du få näringsbrist

Vad får du äta med glutenintolerans?

Köksutrustning kockmössaI 1177 Vårdguiden kan vi läsa mer ingående om mat och matlagning vid glutenintolerans. Glutenallergi handlar om att man inte tål proteinet kallat gluten, som finns i vete, korn och råg med flera spannmål. Behandlingen innebär att man inte kan äta detta under resten av sitt liv, eftersom det man drabbats av är kroniskt till sin art. Vanliga symptom när man är intolerant mot dessa ämnen är att man har mag- och tarmbesvär, att man känner sig trött och kraftlös eller nedstämd på gränsen till deprimerad. Det svåra är att det kan skilja sig mycket från person till person. Ett annat ord för denna intolerans mot gluten är det latinska namnet Celiaki. Men vad kan man då äta om man inte tål vete? Jo, bland annat kan man tack och lov fortfarande äta kött och fisk, men även ägg, mejeriprodukter, baljväxter, ris, potatis, polenta och potatismjöl, ren havre och havremjöl. Sedan finns det glutenfri pasta, glutenfria flingor och glutenfritt bröd som en kan äta i stället för glutenvarianterna där ute i affärerna.

Det som du motsatsvis inte kan äta är hel- eller halvfabrikat med gluten, detta kan vara godis, leverpastej, nudlar, panerat kött och panerad fisk, pasta, soppor och stuvningar, blodpudding, rostad lök, bulgur, couscous, fiberberikade havregryn, ströbröd, müsliblandningar och flingor.

Även här i en artikel i Expressen kan du läsa mer om gluten och vad som kan vara bra att veta när man upptäckt att man är intolerant.