Kontakt info@taylors.se

Klimatsmart grillning

Vi har tidigare skrivit om hur ett stycke grillat kött gör sig så mycket mer fantastiskt med ett glas gott rött vin. I detta inlägg tittar vi istället närmare på hur man grillar kött klimatsmart.

I DN kan vi läsa att sommartider är grilltider – ja vi kan helt enkelt inte säga emot, vad är sommaren om inte en kolgrill med perfekt glödbädd, ett glas vin i ena handen och glittrande hav redo att dykas ner i?

585372-grillen-barbecue-77I alla fall, enligt nyhetsartikeln i sagda tidning ska SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitet) publicera en köttguide som ska göra det enklare att välja vad man ska lägga på grillen i sommar. För det kan vara svårt att veta vilket kött som är bäst för just miljö och djurvälfärd, det beror nämligen på flera olika saker. Det är med köttguiden man kan få tips och kunskap och en större förståelse för hur just köttkonsumtionen påverkar världen. I denna guide är det fyra kriterier som är viktiga att känna till, grön färg betyder att det är bäst, gult för medelbra och rött för det kött som är sämst för miljö och just djuren. Kanske kan man förkortat säga att det kött från Irland, Sydamerika och en del andra ställen för röd färg medan närproducerat kött för en bättre färgkod.

Mer och mer populärt

Kött har blivit mer och mer populärt i Sverige, i artikeln i DN tror man att det kan bero på detta:

– Starkaste skälet till ökningen är att köttet har blivit billigare och enklare att tillaga. Vi äter kött flera gånger per dag och i stora portioner. Sedan hjälper trenderna till, som köttkrogar och köttdieter. De senaste åren har det varit inne att inte äta så mycket kolhydrater och då äter man mer kött och grönsaker i stället, säger Elin Röös. (DN)

Ja det kanske inte är superhälsosamt att alltid äta kött, men på sommaren får man faktiskt äta detta underbara som naturen har att ge. Män är de som äter mest kött, fast egentligen är det fertila kvinnor och barn som är i mer behov – av särskilt det som köttet innehåller – nämligen protein och järn, som är bra när man dels har menstruation eller när man växer och behöver den stärkande näringen som just köttet ger.