Kontakt info@taylors.se

Fläskytterfilé på bästa vis!

Nu ska det handla om fläskkött, närmare bestämt fläskytterfilé och hur man tillagar det på bästa vis. Det är en riktig klassiker som blir extra god med de rätta smakkombinationerna.

4924290-grilled-steak

Fläskkött överlag är lätt att laga men det kan vara lite knepigt om man inte har full koll på vad man håller på med, och det är då lätt att ett riktigt bra kött faktiskt blir förstört. En bit fläskytterfilé ska vara mör, saftig och välputsad. Om man vill säkra att köttbiten blir bra bör man steka i stekpanna med en klick smör den tills ytan får en gyllenbrun färg, och sedan tillaga den färdigt i ugnen på 175 grader i ungefär 30 minuter, fläskytterfilén brukar bli som bäst med en innertemperatur på 72 grader.

Recept

Ett hett tips för att få till en annorlunda smakkombination med fläskytterfilén är att göra den honungsglaserad. I Göteborgsposten kan man läsa om att man bör satsa på en mörad fläskytterfilé för att sedan steka den hel. Genom att gnida in köttet med ingefära, lite salt och peppar för att sedan pensla köttet med en blandning av soja och kalvfond och låt steka igenom med lock. Sedan ska man lyfta över till en ugnsfast form, sila undan sky och blanda med honung, hälla över det på köttet och stoppa detta i ugnen i cirka fem minuter, och vips så har du en fantastisk honungsglaserad fläskytterfile! Ett annat tips är att putsa fläskytterfilén extra fin, skära en skåra i den och fylla den med fetaost och chilifrukt, läs mer här.

Smakkombinera med rätt vin

Fläskytterfilé funkar väldigt bra med vin, och i Aftonbladet ges det tips på vad man kan dricka till den möra köttbiten, såhär står det:

”Om det är lite salt, kryddigt och rökt, vilket man vill ha i exempelvis ribs. Då skulle jag säga en riesling med lite restsötma. Det är den överlägset härligaste kombon och sitter toppen till det. Det är något jag rekommenderar våra gäster på restaurangen som äter barbecue och som jag tycker är ett väldigt bra val till tung rökighet och kryddighet.”