Kontakt info@taylors.se

Planera mera och minska matkostnaderna

Sverige är bland de dyraste länderna i Europa då det gäller livsmedel. Och svenska hushåll lägger ned tusentals kronor på mat varje månad. Samtidigt slänger vi enorma mängder mat. Vad beror det på? Och hur ska vi få bukt med problemet.

För den som inte orkar planera mathandlingen in i minsta detalj, eller sätta ihop en veckomeny i förväg, är en hemkörd matkasse ett alternativ. Det kan minska vardagsstressen, säkra en varierad kosthållning, och samtidigt minska svinnet. Kolla på ställen som https://www.matkasse.nu/, för att få en överblick av marknaden. Det finns många olika kassar som passar olika bra för olika behov.

Men om du har energin, eller intresset, som krävs för att planera dina matinköp kan du spara mycket. Matbutiker är planlagda på ett sätt som är tänkt att uppmuntra till impulsköp. Om du dessutom handlar hungrig är du sårbar för lockvaror med mycket fett och socker. Det är också rimligt att vara skeptisk mot butikernas extrapriser, eftersom prisskillnaden ofta är väldigt liten. Stanna upp och fråga dig själv: kommer jag verkligen ha användning för allt det här?

Höga matpriser och förlorade matkassar

Matsvinnet är inte bara en miljöbov, utan också ett ekonomiskt problem för många. Matpriserna i Sverige ligger långt över EU-snittet. Är det då verkligen rimligt att vi slänger uppemot en tredjedel av maten vi köper? Nej, självklart inte. Ändå medger 8 av 10 svenskar att de är medvetna om att de slänger för mycket mat. Och varje år slänger svenska hushåll över 700 ton mat.

Lita på dina sinnen, tvivla på bästföredatum. Så lyder ett av råden från Annika Tillberg, som skrivit en bok på ämnet matsvinn. Ofta är datumen på förpackningen överdrivna, och det är vettigt att lukta, titta och smaka innan man slänger något.

Titta på klippet nedan om du vill höra mer om hur du kan spara in på matkostnaderna. Där tipsar familjeekonomen Bodil Hallin om hur man ska se matlådan som en extra familjemedlem: