Kontakt info@taylors.se

Ett stycke grillat kött

Vare sig det är sen vår, tidig höst eller högsommar är det alltid lika underbart att grilla. Doften från ett par kotletter som fått fin färg över en kolgrills kärleksfulla värme slår det mesta. En god kombination med fint vin dessutom – varför inte en flaska primitivo, ett vin som är odlat och tappat i Italienska Apulien, i klacken på landet med de många färgrika vindistrikten. Landet där alla älskar fotboll, god men enkel mat och sin mormors hemliga recept på Pasta Arrabbiata.

Enligt en artikel i GP gifter sig kryddig grillmat bättre med vissa typer av viner. Grillat och marinerat kött passar till exempel med fruktigt och smakrikt vin snarare än med ett strävt.

Vin och hälsa

Du som tänker att vin kanske är något som bör undvikas på grund av hälsorisker får givetvis känna efter, den finns dock studier som visar att måttliga mängder vin till maten är bättre än att inte dricka alkohol alls. Det visar en studie från USA, tydligen är alkoholen till hjälp för näringsämnena i maten när den väl är i magen.

Altissimos.seI Svd kan vi läsa att vin inte tillhör de stora bovarna när det kommer till kaloririka produkter. Nästan allt förutom frukt och grönsaker har faktiskt en större halt av kalorier. Det är ännu ett argument för att faktiskt ta ett glas rött till de färdiggrillade och kryddiga kotletterna som serveras ute på altanen i sällskap med kvällssolen.

För en lyckad grillkväll krävs det således inte alltför mycket. Ett tips är gott och närproducerat kött, kanske från det lokala charkuteriet samt lite tillbehör så som rotfrukter i ugnen och ett välvalt vin. När solen sedan har passerat krönet och inte längre värmer, blir stjärnhimlen klarare och alldeles perfekt att blicka upp på när en sitter i en varm filt och filosoferar om livet, med maten förtärd och vinet sakta uppdrucket i goda vänners lag. Finns det något bättre än att grilla gott kött? Nej nästan inte. Ta tillvara på sommaren, vare sig den är kort eller lång och våga även grilla när september lider mot sitt slut, med kyliga daggklädda gräsmattor och frisk luft.