Kontakt info@taylors.se

Vad innebär det att vara flexitarian?

flexiterianAtt inte äta djur har blivit allt vanligare, och trenden växer fortfarande kraftigt. Personer som väljer att inte äta kött väljer att kalla sig själv för olika begrepp. Det allra vanligaste är veganer, som inte äter eller köper något alls som kommer från djurriket, samt vegetarianer som inte äter något kött alls.

Vad betyder flexitarian?

En flexitarian (flexibel vegetarian) är en person som varierar mellan att vara vegetarian och köttätare. Man strävar efter att äta mindre kött, men är ändå inte vegetarian fullt ut. Det kan handla om att man exempelvis äter kött när man är på middagar hos vänner eller äter ute, medan man bara äter vegetariskt hemma. På så sätt gör man något bra för planeten och djuren, medan man inte känner sig exkluderad från sociala sammanhang på samma sätt som man kanske gör om man utesluter kött totalt. Man kan också göra så att man exempelvis har en eller några dagar i veckan då man bara äter vegetariskt, medan man äter kött under resten av veckans dagar.

Ett steg mot vegetarianism

För många är flexitarianism bara ett första steg mot att bli vegetarian eller vegan. Att bli vegetarian eller till och med vegan över en natt är ovanligt, och kan upplevas som svårt. Man måste i många fall lägga om sin kost totalt, vilket inte bara innebär praktiska problem i vardagen utan även magbesvär och obekvämlighet. Att först bli flexitarian, och senare övergå till att vara vegetarian, kan därför vara ett enklare alternativ.