Kontakt info@taylors.se

Ofyren – det heta tipset

Går du i uppgraderingstankar? Den gamla klotgrillen har ramlat för tredje gången och gallret börjar se ordentligt tilltaget ut. Kanske har du nördat ner dig i något nytt köttstycke, japansk kobebiff är på mångas Vilja prova-lista eftersom den anses vara världens godaste biff. Varför inte montera upp en ofyr (en riktigt schysst eldstad) mitt i trädgården. Stationär, snygg – och håller i många långa år. Grilla på japanskt vis och bjud vännerna på en saftig nudelsallad till det. Klart!

Det är på Ecta du kan läsa mer om ”ofyren” – en grill med ordentlig karaktär och karisma. Kött blir helt enkelt inte tråkigt på en sådan pärla. Man skulle kunna kalla den för grillarnas Roll’s Royce. Glöm den där meckiga gasolgrillen med tusen funktioner, det här är grillen upphöjt till två. Varför inte testa en av världens dyraste och mest eftertraktade köttbit på din splitternya ofyr? Placera eldstaden på en plats i din trädgård som har schysst utsikt, och tillbringa långa kvällar samlade kring detta spektakel. En sådan bra grill kommer du vilja använda året runt, det kan vi nästan lova.

Så fixar de biffen

Okej, så vad ska du laga på din exklusiva ofyr? Kobebiff, såklart. Inte hört talas om den än? Kobebiff är en av flera japanska biffar som kommer från nötdjur i Hyogo-provinsen. Just kobebiffen har fått en legendarisk stämpel tack vare sin mörhet och smak. Med sin marmorerade struktur är fettet helt och hållet insprängd i köttstycket. Du behöver inte oroa dig för att peta bort det: kobebiffens fett har nämligen omättade fettsyror och smälter vid låga temperaturer. Skulle du placera en bit fett från en kobebiff på din hand, skulle den sakta börja smälta…

Hur får kobebiffen sin mörhet, är det många som frågar sig? Svenska nötuppfödare kliar sig förstrött om hakan. Många pratar om de närmast mytiska omständigheter kring uppfödarnas taktik. En del hävdar att korna får dricka öl till maten och blir bortskämda med både massage och avslappningsövningar till Beethoven. (Vi kan väl smyga in en sanningens ord: troligtvis kommer mörheten från djurens mycket fina genetik. De är strikt avlade och deras foder är speciellt anpassat efter att djurens fettdepåer ska bli så fint som möjligt.) 

Grilla kobebiff?

Många finare restauranger slåss om att få sig ett stycke dyrt kobekött: läs exempel i Aftonbladet. Att grilla kött på japanskt vis kallas Yakiniku på japanska och är faktiskt lika gott varmt som kallt. På den här restaurangen i Stockholm kan du smaka den för inspiration till din egen grillupplevelse hemma.

Varför inte servera med någon riktigt utsökt nudelsallad? Till det behöver du ramennudlar, salladslök, ingefära, salt, socker, rapsolja, sesamolja och ljus soja. Läs hela receptet här. Vi kan säga att det här är bäddat för en succékväll som förmodligen kommer vara in på småtimmarna, för ofyren är nästan förtrollande på det sättet med sin snygga, stilrena och robusta estetisk. Den för nästan tankarna till vår urtida människa som samlades kring elden för att berätta myter och legender, till lukten av grillat kött.