Kontakt info@taylors.se

Köksfläktar: att välja och vårda

Det ska vara kul att laga mat – och ingen tycker det är trevligt med matos. Därför är det viktigt att ha en bra köksfläkt. Men vilken köksfläkt passar i ditt kök? Och hur ska du göra för att ta hand om fläkten på bästa sätt.

Vad ska man tänka på när man skaffar en ny köksfläkt? Det finns fyra sorter att välja mellan: kolfilterfläkt, utsugsfläkt, alliancefläkt och spiskåpa. Och tre olika sätt att hänga köksfläkten. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med de olika köksfläktarna.

Kolfilterfläkten drivs av en egen motor och återcirkulerar luften, istället för att driva ut den genom en ventilationskanal. Därför kan den hängas hur som helst över spisen. Men vissa kolfläktar är mer effektiva än andra – så se till att välja omsorgsfullt (till exempel en Cylinda kolfilterfläkt). Det är dessutom viktigt att byta filter regelbundet, om fläkten inte ska bli ineffektiv.

Utsugsfläkten kopplas till en ventilationskanal som suger ut luften ur huset. Innan man installerar en måste man kontrollera att det är okej med värden eller bostadsrättsföreningen.

Alliancefläkten samverkar med övriga ventilationskanaler. Det är viktigt att välja ett system som passar bostaden, och de är svåra att byta ut i efterhand.

Spiskåpan är egentligen ingen fläkt, utan leder bara luften till centralfläkten. Den här modellen är vanligast i flerfamiljshus. Den har ingen egen motor, utan regleras med ett spjäll – som du öppnar då du ska laga mat.

Vill du läsa mer om de olika fläktsorterna kan du göra det här.

Hur rengör man en köksfläkt?

Vi är nog många som sällan tänker på att göra rent köksfläkten. Det är något man eventuellt gör vid utflytt från en lägenhet – som man annars sällan tänker på. Men en köksfläkt som är överlagrad med smuts kan sprida en ofräsch lukt, till och med bli en potentiell brandfara. Därför tycker vi att det är en bra idé att rengöra fläkten hyfsat regelbundet.

Börja med att koka upp vatten och ättika och bikarbonat (det fungerar också att använda diskmedel – om det tillsätts efter att vattnet kokat färdigt). Stäng sedan av elektriciteten och ta loss fläktfiltret. Häll över vattnet i en djup bakplåt och lägg ned fläktfiltret i vattnet. Efter att du låtit filtret ligga i några minuter sköljer du rent med kallt vatten och borstar försiktigt av det (förslagsvis med en tandborste du är redo att slänga). Därefter är det dags att ta en titt på höljet. Om din fläkt har ett hölje av rostfritt stål kan du använda samma dekokt som för filtret. Men om det är av aluminium ska du undvika diskmedel, eftersom det kan orsaka missfärgningar. Och kom ihåg att torka av allt innan du sätter ihop fläkten igen!

Men lägg av, tänker du kanske nu. Ännu en grej jag ska behöva hålla koll på? Finns det någon lag mot att låta fläkten fetta igen eller? Nej, det gör det inte. Blufföretag har försökt ringa upp och övertyga människor om att det finns kommunala bestämmelser kring det här – och att hemförsäkringen inte gäller om fläkten inte är sotad – men du ska inte låta dig luras. Däremot är det, av ovanstående anledningar, rekommenderbart att ta hand om sin fläkt. För sin egen trevnad och säkerhet, om inte annat.