Kontakt info@taylors.se

  • Ät mer kött!

    Tvärt emot vad vissa hävdar finns det flera hälsofördelar med att äta kött. Det finns ingen anledning att sluta äta kött.

    När människorna kom till Sverige fanns det inte vete, potatis, eller raps i landet. En stor del av dagens Sverige låg fortfarande under vatten, nedpressat av inlandsisen som nyligen hade smält bort. Landytan som fanns var till stor del täckt med skog, och det var i skogen som människorna fann sin föda, till stor del genom att jaga djur som älgar, hjortar och harar.

    På samma sätt har det sätt ut i hela världen. Att äta kött är ett av de lättaste sätten att få i sig livsnödvändiga proteiner, aminosyror och faktiskt även vitaminer. Dessa ämnen bildas i djurens kroppar, från näringsämnen som vi ändå inte kan tillgodogöra oss. Visst går det att odla många växter idag, men det går inte att odla det fullvärdiga protein som vi behöver för att hålla oss friska och starka. Detta protein kan bara bildas i djurkroppar.

    Genom att äta kött från vilda djur, som hjortar, eller från tamdjur som kor, får och grisar, utnyttjar vi effektivt det faktum att en stor del av marken i Sverige inte är lämplig för odling av sådant som vi kan äta direkt. Däremot kan denna mark användas för att odla vall, som kan användas till djurfoder.

  • Argument för att äta kött

    Får och kor håller landskapet öppet, och bidrar till den biologiska mångfalden. Det finns nämligen flera arter, bl.a. av fjärilar och fåglar, som är beroende av betade ängar för att kunna överleva. Slutar vi föda upp kor och får i Sverige försvinner även dessa arter.

    Men det viktigaste skälet till att äta kött är att vi behöver det. Kött innehåller flera viktiga vitaminer, som B12, B3 och B6, samt mineraler som järn, zink och selen. Det är svårt att få i sig de flesta av dessa om man inte äter kött. När det gäller B12 är det i princip omöjligt. Kött är också rikt på mättat fett, och på Omega-3. Kött innehåller också kreatin och karnosin. Kreatin är en syra som ger musklerna energi, och det är därför vanligt att den tillsätts i kosttillskott. Ordet kreatin kommer från det grekiska ordet för kött. Karnosin är en antioxidant, som motverkar flera av de negativa effekterna av åldrande. Det finns studier som tyder på att karnosin kan hämma tillväxten av cancerceller. Det hävdas ibland att kött ökar risken för cancer, men den här forskningen visar att det är precis tvärt om.

    Alla känner till att kött innehåller protein, och att det är proteinet som bygger upp våra muskler. Köttätare har större muskelmassa än vegetarianer och veganer, men protein är också viktigt för att motverka benskörhet.

    En annan faktor som påverkar muskelmassan är testosteronnivån. Lågt testosteron leder inte bara till mindre muskelmassa, utan kan också orsaka depression. Köttätande ger högre nivåer av testosteron.
    Slutligen smakar kött gott. Det finns ingen produkt som kan imitera smaken av kött, och det kommer aldrig att finnas heller. Kött smakar gott för att kroppen behöver det.

  • Vilket är ditt bästa recept?

    Vi tar tacksamt emot tips och recept relaterade till kött och charkuterier på kontakt@taylors.se. De som publiceras här på sajten belönas med en present från någon av våra sponsorer.

Lär dig mer om kött

Ta del av fler artiklar om hur man lagar och avnjuter kött på bästa sätt

  • Kött och vin – en perfekt kombo!

    Kött och vin – en perfekt kombo!

    Kött och vin är två saker som verkligen fungerar ihop – oavsett om man planerar att dricka vin till köttet eller tillaga köttet med vin som smaksättare. För att upplevelsen med vin och kött ska bli så bra som möjligt finns det endel saker att känna till, eftersom både kött […]

  • Rått kött nya trenden på restaurangen

    Rått kött nya trenden på restaurangen

    Stockholm har länge varit känt för att vara en väldigt trendmedveten stad som tidigt anammar nya stilar och smaker. Den ekologiska och vegetariska trenden var länge stark i och med att vår medvetenhet om att bevara miljön har ökat på senare år. Alla var dock inte så sugen på att […]

  • Sommargrillen är bäst

    Sommargrillen är bäst

    Grillat är godast tycker vi, och det gärna med rätt tillbehör till. Idag skriver vi om somriga tillbehör, enkla rätter samt om passande viner till maten. Vi skriver även om debatten kring om det är manligt att grilla eller om det bara är något som en del tror. I Metro […]

  • Styckdetaljer på nöt

    Styckdetaljer på nöt

    Kunskapen om de olika styckdelarna på ett djur är än så länge ganska låg bland allmänheten, även om den blir bättre. Idag vet de flesta att det finns mer än filé och fransyska, men så mycket mer än så vet de inte. Den som har djupare kunskaper om hur nötboskap […]